Academie voor Wetgeving

Branche / Vakgebied
Privaatrecht, Staats- en bestuursrecht, Strafrecht, Ondernemingsrecht, Intellectueel Eigendom, Mededingingsrecht, Internationaal recht / Europees Recht, Fiscaal Recht, Juridisch Onderzoek, Notarieel Recht, Economisch Publiek- en Bedrijfsrecht
Vereiste taal
Nederlands
Bedrijfsomvang
> 25 medewerkers
Locatie
Den Haag

Over Academie voor Wetgeving

Samen werken aan de rechtsstaat?  

Word jurist bij het Rijk

Je bent op je plaats bij het Rijk als je een maatschappelijk betrokken jurist bent, die wil meedenken over en meewerken aan de toekomst van Nederland. Wil je helpen de regels van onze samenleving op te stellen of deze op de juiste manier te handhaven en toe te passen, dan bieden onze traineeships je een uitgelezen kans om bij het Rijk een vliegende start te maken.

Traineeopleiding tot wetgevingsjurist

Politici en beleidsmakers vragen om wetgeving voor het oplossen van maatschappelijke problemen. Wetgevingsjuristen maken die nieuwe regels, die van hoge kwaliteit moeten zijn. De Academie voor Wetgeving leidt trainees op tot wetgevingsjurist. Het traineeprogramma omvat alle theoretische en praktische inzichten die je nodig hebt om goede wetten op te stellen.

 Traineeopleiding tot overheidsjurist

Binnen de rijksoverheid werken juristen aan het oplossen van urgente problemen. Aan welke regels moet de overheid zich hierbij houden, worden deze correct toegepast? De Academie voor Overheidsjuristen verzorgt een traineeopleiding tot overheidsjurist. Tijdens deze opleiding leer je de noodzakelijke vaardigheden en theoretische inzichten om gedegen juridische adviezen te geven, besluiten en andere juridische producten te maken en de Staat te vertegenwoordigen in procedures.

 Werken en leren

Beide traineeships duren twee jaar. Als trainee krijg je een aanstelling bij een ministerie, het bureau Wetgeving van de Tweede Kamer of een andere organisatie binnen het Rijk, zoals de ACM of de IND. Je werkt daar gemiddeld 3,5 dag per week in een juridische functie en 1,5 dag per week studeer je aan de Academie. Je krijgt les van de beste docenten uit de wetenschap en de praktijk. Stages en werkbezoeken maken deel uit van de opleidingen, die beide door de NVAO zijn geaccrediteerd.

 Selectieprocedure

Om toegelaten te worden moet je een juridische master hebben afgerond. Kennis van het staats- en bestuursrecht, het privaatrecht en het Europese recht is daarbij vereist. Je doorloopt een strenge selectieprocedure. Meer informatie hierover vind je op onze website: http://academievoorwetgeving.nl/.